Nyhet - Forum!

Gadyet.dk

Søgemaskine for køb- og salgsannoncer!

www.gadyet.dk

70-tals mode

Mode på 70-talet kan beskrivas som ett eklektiskt mode med många olika inriktnngar. Det vanligaste var dock den hippieinspirerade stilen med utsvängda byxor, långt hår, platådojjor, breda slipsar, kaftaner, secondhand, kläder från den världskända affären Biba i London, Mah-Jong kläder i Sverige och stora solglasögon.Under senare delen ändrades 70-tals mode i och med att discons gjorde sitt inträde. Många tog efter discostilen och 70-tals kläder förknippas ofta med de material som börjades användas på discon, nämligen satin, polyester och velour. Senare kom även punken. Här var det tvärtemot discon inge modekläder man använde sig av utan det populäraste var trasiga jeans, säkerhetsnålar och nitar.

Övrigt kan man säga att 70-talet var jeansens årtionde, och den personliga stilen fick genomslagskraft och blev på modet. Sverige var inte sena att haka på den trenden och mycket av det har vi Lars Knutsson, grundaren av butiken Gul & Blå som sålde jeans och andra moderna kläder, att tacka för.

70-talets hårmode skiljde sig åt från de tidigare årtalen. Nu hade man tröttnat på korta och raka hår och lätt det växa långt och fritt. Det vi idag betecknar som bohemstilen med blommor i håret och stora sjalar och hårband var väldigt populärt.


Nyhet! Diskutera "70-tals mode" i vårat forum!